2012. május 18., péntek

A Drake egyenlet 2 - A Fermi paradoxon

„A legújabb és eddigi legalaposabb felmérés szerint több milliárd Földhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben, méghozzá a lakható zónában, vagyis az általunk ismert élet kialakulása és fennmaradása számára megfelelő helyen. Jó eséllyel nem vagyunk tehát egyedül a Világegyetemben - eddig mégsem hallottunk a többiekről. Lehetséges, hogy a fejlett élet és az értelem megjelenésének kicsi az esélye?“
Merthogy az egysejtű élet nagyon hamar megjelent földünkön, és annyira ellenálló, hogy úgy tűnik még a világűrön keresztül való terjedése is lehetséges. Viszont az összetettebb életformák megjelénésére nagyon sokat kellett várni. (Az élet kb 3,5 milliárd éve van jelen a földön, a kambriumi robbanás pedig 530 millió évvel ezelőtt történt)
Az értelem pedig, mint tudjuk a szárazföldi állatok között jelent meg, de ez bármennyire is hasznos evolúciós tulajdonság, mégse jött létre például a dinoszauruszok 150 millió éves fejlődése során, pedig voltak köztük olyan fajok, melyek szerszámhasználatra alkalmas "kezekkel" rendelkeztek. (Tudományosan elfogadott tény, hogy a fejlett értelem kialakulását a szerszámhasználat, a tűz használata, és az összetett kommunikáció segítette elő)
Vagyis úgy tűnik, mind az összetett élet, mind az értelem megjelenésének rendkívül alacsony a valószínűsége. Megfelelően hosszú időtávlatban azonban a rendkívül alacsony valószínűségű dolgok is megtörténnek, vagyis, ha azt mondjuk, hogy 4 milliárd évnyi – mindent kiirtó kozmikus katasztrófa nélküli – folyamatos fejlődés (illetve működő evolúció) mellett az életből jó eséllyel kialakul az értelmes élet, akkor szerintem biztosan nem rugaszkodunk el a valóságtól.
A több milliárdnyi földszerű bolygó közül legalább több milliónyin ugyanúgy évmilliárdokig adottak voltak a feltételek az összetettebb létformák megjelenésére, mint nálunk, és még ha az értelem megjelenésének valószínűségét mindössze 0,001-nek vesszük, akkor is többezer értelmes, és fejlett technológiájú civilizációnak kellene léteznie a galaxisunkban. Ezek egy részének logikusan a miénknél fejlettebb technológiával kellene rendelkeznie, bolygóközi, vagy csillagközi terjeszkedésre alkalmas technológiával, hiszen ez a hosszútávú fennmaradás záloga.
De akkor hol vannak? (Enrico Fermi tette fel először a kérdést) Miért nem látjuk nyomaikat? Hiszen a szétszóródott közösségeik nyilván kommunikálnak egymással. (Bár nem feltétlenül)
A legvalószínűbb válasz az értelmes civilizációk hiányára az lehet, hogy a fejlődés egy bizonyos fokán ezek a fajok elpusztítják magukat, vagy az életterüket. Kiirtják magukat, vagy legalábbis elveszítik a fejlett technológiákat és így nem tudják benépesíteni a világűrt. Ennélfogva a mi fajunk számára is ez a legvalószínűbb jövő. Miután az ember idáig jut a gondolatmenetben utánanéz az interneten és mit lát? Rég levezették és bőven kifejtették már a témát az okosok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése