2011. december 31., szombat

A közösségek felbomlása, fajunk viselkedésének változása

A közösségek felbomlása, ami az elmúlt században a fogyasztói társadalom kialakulásával indult, logikusan következik abból, hogy már nem kell összefogni az élelem megszerzéséért, megvédéséért, illetve, hogy megszűnt a nők anyagi és „szaporodásbéli“ kiszolgáltatottsága. Ez óriási társadalmi változást jelentett, és - véleményem szerint - legfőbb oka a jelenleg tapasztalható rengeteg szorongó, depressziós, lelki beteg embernek. Ma sokkal nehezebb megtalálni az embereknek a helyüket a társadalomban, mint az elmúlt évszázadokban. Igaz, hogy sokkal több lehetőség van megválasztani a foglalkozásunkat, de hogy munkát is találunk, egzisztenciát is tudunk teremteni, az kérdéses, mint, ahogy az is, hogy találunk-e megfelelő párt magunknak, illetve feladjuk-e kényelmes szingli életünket a családalapítás kedvéért.
Régóta tudjuk azt is, hogy a tv és a számítógép is a társasági élet kárára van, amit a netes közösségi portálok nem igazán helyettesítenek. Persze ma is vannak közösségek, de ezeket már nem köti össze olyan szoros kötelék, egymásra utaltság, mint egykor, amikor a közösséghez tartozás a túlélést jelentette, és a szaporodás lehetőségét.
Régebben a felnőttkorba érés szükségszerűen családalapítást jelentett, mivel egy fiatal férfi csak házasság után juthatott szexhez, (egy nő meg pláne) amit viszont rendszerint gyermekáldás követett, így keményen kellett dolgoznia a családja eltartásáért, korán és szükségszerűen a társadalom megbecsült tagjává vált. (Ha nagyjából egészségesen elérte a felnőttkort) Egy felnőtt nő számára pedig egyszerűen nem volt más út, mint a főállású feleség és anya szerepe, vagy a zárda.
Persze alkalmilag pénzért is lehetséges volt szexhez jutni (a férfiaknak), de ez veszélyes volt, egyrészt a betegségek miatt, másrészt a közösség negatív megítélése miatt.
Ma már nem kell felelősséget vállalniuk a fiataloknak mások iránt, nem rajtuk múlik szeretteik élete. A nők nincsenek gyerekszülésre-nevelésre kényszerítve, nincsenek már kiszolgáltatott helyzetben sem anyagi, sem önvédelmi szempontból. Régen furcsán hangzott volna ez a szó, hogy „gyermekvállalás”, hiszen ez nem volt döntés kérdése. Ma azt jelenti, hogy az emberek átgondolják egy gyermek vállalásából eredő előnyöket és hátrányokat. Sok embernél csak a fiatal éveik elmúltával haladják meg az előnyök a hátrányokat, ekkor gyorsan megpróbálnak összehozni legalább egy gyermeket.
Ezeket a késői és kevés számú gyermekeket azután rendesen elkényeztetik, nem arra nevelik őket, hogy továbbvigyék a nevet, a vagyont és a géneket, hanem csak arra, hogy gyerekként érzelmi feltöltődést nyújtsanak szüleiknek, majd felnőve minél jobban vegyék ki a részüket a fogyasztási javak felhalmozásából.
Igaz, sok közösségben igyekeznek fenntartani a hagyományos viselkedési formákat, a cigányok pl. kényszerűségből is ellenállnak a változásoknak, az iszlám országokban próbálják hátráltatni a nők egyenjogúságát, a fejlődő országokban pedig az elképesztő szegénység tartja fenn a hagyományos társadalmakat.
A társadalmi szerepek megváltozása az emberek viselkedésének megváltozását jelenti, ami pedig evolúciós tényező. Jelenleg komolyabb evolúciós változások zajlanak az emberiség életében, mint bármikor a történelemben. És ez nem csak az átlagos testméretek növekedését jelenti (ami évekkel előrehozza a nemi érést is), valamint a várható élettartam kitolódását, hanem olyan jelentős viselkedési változásokat, amik komoly hatással lesznek a jövőre nézve. Másrészt viszont jó esély mutatkozik arra, hogy ebben az évszázadban – a természeti források kimerülése, és az ezekért folytatott kényszerű háborúk miatt - megszűnhet a fogyasztói társadalom, de hogy utána mi jön, sötét középkor vagy spirituális aranykor, fogalmam sincs.

太极拳Ez azért került ide, mert nagyon spirituálisan néz ki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése