2011. december 28., szerda

Kvantumfizika

Mivel nem vagyok se fizikus, se matematikus, így csak azzal tudom igazolni merészségemet, hogy véleményt nyilvánítok egy ilyen témában, hogy a valóság létrejötte a semmiből inkább filozófia már, mintsem fizika, bár a legokosabb elmék 10 vagy 11 dimenzió használatával megpróbálják matematikai egyenletekkel leírni. Az M-elmélet vagy a szuperhúrok, membránok satöbbi, inkább a filozofálgatás világába tartoznak, azt viszont én is tudok.
Biztos van ésszerű oka a rengeteg plusz dimenzió segítségül hívásának – amik csak a kvantumrészecskék világában léteznek, illetve „fel vannak csavarodva…” - de szerintem a meglévő 4 dimenzión belül is választ lehet adni sok kérdésre. Először is a fotonok: nyilvánvaló, hogy számukra egyszerűen nem létezik a 4. dimenzió, vagyis az idő. Egy foton szemszögéből nézve tehát ő egyszerre van jelen a kiindulási pontján, az érkezési pontján, valamint a bejárt útjának összes pontján. Ez magyarázza a kétréses kísérletek eredményeit. A többi atomi részecskére is igaz ez egyébként.
Létezhet, hogy a kezdetben csak az első dimenzió jött létre, majd – bár ilyet nem lehet mondani egy idő nélküli valamiben – létrejött a második és harmadik dimenzió, vagyis egy pontból létrejött, és hatalmasra tágult a tér maga (felfúvódás). A tér létrejöttével azután megjelent az idő is, mint annak egy tulajdonsága, de – talán a részecskék elhanyagolható tömege miatt – rájuk nem, vagy csak alig hat a térnek ez a jellemzője. (Úgy tűnik egyébként az univerzum nagyobb részét adó - és a tágulásért felelős - sötét energia is valamiképpen a tér tulajdonsága)
Hogy az első dimenzió létrejöttét megelőzően volt-e valami? Kellett, hogy legyen. Az az egy pont sem jöhetett létre magától. A fizikai törvények, a tudomány jelenlegi állása – és a multiverzum elmélet szerint - véletlenül alakultak ilyen kedvezően a mi univerzumunkban. Talán a bárhol a nemlétből előbukkanó valóság alapvető tulajdonsága, hogy fizikai törvények vonatkozzanak rá? Lehet. De tudok olyat mondani, aminek léteznie kellet a létezést megelőzően is: ez a lehetőség. A létezés lehetősége. A lehetőség persze csak egy fogalom, de mindenesetre nem semmi, illetve a lehetőséghez kell valami, ami különbözik a semmitől. Ahogy a gondolat is csak egy fogalom, de az sem létezhet önmagában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése