2015. december 31., csütörtök

Az Emberek döntöttek: Meg kell védeni az országot!

Engem ugyan nem kérdeztek, de ki válaszolna nemmel egy ilyen hülye kérdésre? Nyilvánvaló, hogy minden állampolgár szerint az országát meg kell védeni. Minden lehetséges veszélytől. Viszont nálunk már hónapok óta igyekeznek felnagyítani egy veszélyt – a menekülők átvonulását hazánkon – mintegy elterelve a figyelmet azokról az ország jövőjét tönkretevő fontosabb veszélyekről, amikért de facto a kormány felelős. Nekem ez a plakát leginkább azt sugallja, hogy a kormány hülyegyerekként kezeli a polgárokat. Anno Németországban azt hirdette a diktatúra, hogy helyre kell állítani a gazdaságot és német nép becsületét. Mindkettőt porig rombolták 6-8 év alatt. Ma is hasonló történik hazánkban: Tönkreteszik az országunkat, miközben arra hivatkoznak, hogy azt meg kell védeni. Hogy mivel? Korrupcióval, propagandával, a hatalomtól függő intézményrendszerrel, agyonadóztatott, eladósított polgárokkal, a tisztességes verseny kizárásával, a morális (európai) értékek lezüllesztésével.
Tegyük világossá, hogy kétféle korrupció létezik: az egyiknél konkrétan a közvagyonból lopnak, erre csak a döntéshozóknak van lehetősége. Szándékosan túlárazott beruházások, a haveroknak leosztott közbeszerzések, ingatlanmutyi, tanácsadás, stb, stb..  A másik fajta korrupció szintén nem jó, de szerintem nagyságrendekkel kevesebb kárt okoz az országnak, ráadásul sok esetben indokolható. Ilyen a rendőrnek csúsztatott pénz, az orvosi hálapénz, a számlázás elkerülése, és a feketemunka. Lehet, hogy nem szép dolog, de ezek inkább az adószedők elől eldugott pénzre példák, nem a kincstárból való lopásra.

Még szemléletesebb példa: A törzsben mindenki, aki gyűjtöget, vadászik, halászik, vagy kőbaltát gyárt, a zsákmányát teljes egészében be kell adja a közösbe. Cserébe kap mondjuk átlagosan 10 kagylót. Ebből 5-öt azonnal vissszaad, mert valamiből nyilván el kell tartani a törzset védő harcosokat, a sámánokat, a gyógyítókat, az öregeket és a betegeket, valamint az adószedőket, a törzsfőnököt és közvetlen bizalmasait. A maradék ötből viszont megveheti a piacon az élelmiszerét, meg a szükséges dolgokat. Pontosabban csak négyből, mert maga a vásárlás is adóköteles, négy kagyló után egyet ismét csak a közösbe kell visszarakni. Csakhogy a törzsfőnök és bizalmasai nem csak eltartatják magukat a közösből fényűző módon, de, amikor döntenek annak szétosztásáról, akkor jelentős mértékben maguk felé hajlik a kezük. Az oktatás, a kutatás, az egészségügy, vagy a bérek helyett olyan – általuk a törzs érdekének hazudott – beruházásokra osztogatnak, amik valójában csak a hatalmon maradásuknak az érdeke, saját, vagy támogatóik további gazdagodását szolgálják. Közben pedig azt látják az emberek, hogy néhány szomszédos törzsben az elosztás igazságosabban történik, ott az emberek jobban élnek, a gyerekeik jobb oktatásban részesülhetnek, jobban megbecsülik a munkájukat, sikeresebben vállalkozhatnak, végső soron utódaik sikeresebb életesélyekre számíthatnak. Ez pedig az evolúció maga. Lényegében egy igazságosan elosztó törzsben élni evolúciós előnyt jelent egy kizsákmányoló törzsben éléshez viszonyítva. (Kivéve, ha a törzsfő családjához tartozol, illetve, ha parazita életmódot folytatsz) Az igazi előny pedig az, ha egy olyan törzsben élsz, ahol igazságos elosztás működik, de gazdasági erejét kihasználva kizsákmányolja a gyengébb törzseket. A valóságban a pc megnevezés ezekre a törzsekre: fejlett országok, illetve fejlődő országok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése