2010. december 26., vasárnap

Kéményseprő Hatóság – Magyarország Társasház 2

Van egy cég Budapesten, akik eredetileg kémények tisztításával, javításával foglalkoztak, de egyszer csak ellenőrző hatósági jogosítványt kaptak. Onnantól kezdve nem tisztítottak, nem javítottak egyetlen kéményt sem. Saját hatáskörben olyan szigorú előírásokat hoztak, amiknek a fővárosi házak kéményei sehogy sem feleltek meg, különösen nem a régi épületekéi. Azután elkezdték ellenőrizni a házakat, és sorban hozták a határozatokat, hogy a kéményeket fel kell újítani, vagy ellenkező esetben használatukat megtiltják. Sok esetben tényleg életveszélyes volt a kémény, ezeket régebben pár ezer forintért megtisztították, kijavították, de most nem ez volt a cél. Ezek a határozatok a házakat milliós nagyságrendű felújításra kötelezték. A felújítások ára azért lett ilyen magas, mert a hatóság csak a saját előírásainak megfelelő szerkezeteket fogadja el, és annyi átláthatatlan szabályt alkotott, hogy gyakorlatilag bármibe beleköthet, így a felújítást végző cégeknek legtöbbször jattolniuk kell, hogy a munkájukat átvegyék.
Gyakran előjön ilyenkor egy másik probléma is: a lakóknak nincs pénzük elvégeztetni a határozat szerinti felújítást. De sebaj, a közös képviselő elintéz egy kölcsönszerződést, és így mindenki jól jár. A kivitelező zsíros megrendeléshez jut, amiből ki tudja fizetni a hatóság dolgozóinak és a közös képviselőnek járó kenőpénzt. A lakók fognak tudni fűteni, és alig pár százezer forintos hitellel fogják megterhelni a lakásukat. És persze a kölcsönt adó bank se jár rosszul.
Az ország sajnos hasonló helyzetben van, mint ezek a lakók. Óriási hiteleket vesznek fel a lakók nevében, olyan célokra, amikre a hatalmat birtoklók szerint törvény kötelezi őket. Ráadásul ugyanúgy, mint a társasházak esetében – nem mindenki fizeti a közös költséget, egyesek nem tudják, mások nem hajlandók, és hát vannak, akik a közös költségből kapják a bérüket, vagyis inkább viszik a pénzt, mint hozzák. Ezért azokra, akik végül is befizetik az elképesztő méretű közös költséget, olyan mértékű teher hárul, ami elől egy középkori jobbágy már rég megszökött volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése