2010. december 26., vasárnap

Nyugdíjreform-társadalomreform

Mindenki számára egyértelmű, hogy a jelenlegi szinten nem tartható fenn a nyugdíjrendszer valamint az ingyenes egészségügyi ellátás és egyéb szociális juttatások rendszere. Már ma is jóval kevesebb az adófizető, mint az ellátott, különösen, ha az állami szférában dolgozókat is olyanoknak tekintjük, akik munkájukkal ugyan hozzájárulnak a gazdaság működéséhez, de a közös kasszához nem. Márpedig a társadalom elöregszik, egyre több az idős ember, míg egyre kevesebb a gyerek, vagyis a következő generációnak még több adót kellene fizetnie a jelenlegi rendszer fenntartásához. A jelenlegi alig elviselhető adóterheket nem lehet a jövőben tovább növelni, mert józanul gondolkodó ember nem fogja a jövedelme 80%-át odaadni az államnak, inkább feketén dolgozik, vagy külföldön vállal munkát. Másrészt hitelből sem lehet már sokáig fedezni ezeket a kiadásokat, mert már most is csődközeli helyzetben van az ország, a kamatterhek az éves bevételek 9 %-át viszik el, a tőkerész csökkentése lehetetlen. (Jelenleg az éves GDP 80 %-a) Még ha éves szinten 9-10 %-kal tudnánk növelni a gazdaságunk teljesítményét, akkor is csak azt érnénk el, hogy nem kéne további kölcsönöket felvennünk a kiadásaink finanszírozására.
A józanul gondolkozó mai fiatalok világosan látják, hogy az ő nyugdíjukat már senki sem fogja kifizetni, az általuk fizetett nyugdíjjárulék kidobott pénz, ő nekik már saját megtakarításaikra kell majd támaszkodniuk, mondjuk egy kiadott lakás révén, illetve gyermekeik támogatásában kell bízniuk.
Már most el kéne kezdeni felkészülni erre az időszakra, és kijelenteni, hogy az állami nyugdijellátás fokozatosan megszűnik, akik eddig befizettek, azok természetesen ehhez arányosan kapni fognak még nyugdíjat, de a fiataloknak már nem kell ilyen terheket fizetniük, illetve saját maguknak kell megoldaniuk a spórolást, mert 2050-től állami nyugdíj nem lesz, és a szociális kiadásokra sem nagyon lesz pénz. Talán nem fognak éhen halni akkor sem emberek, de akik nem gondoskodtak időben magukról, vagy nem neveltek fel pár gyermeket tisztességesen, akikre számíthatnak, azok nagy bajban lesznek.
Nincs semmi, ami ennyire jó hatással lehetne a demográfiára, és a társadalmi mentalitás pozitív változására. Az emberek nemcsak több gyermeket vállalnának, de úgy is nevelnék őket, hogy tisztességes, megbízható felnőttek váljanak belőlük (akikre számíthatnak idős korukban), tisztes megélhetést biztosító foglalkozással rendelkezzenek, ne azt várják, hogy munkát „adjanak” nekik, hanem képességeik révén jól el tudjanak helyezkedni, és hasznos tagjaivá váljanak a társadalomnak. Hogy ki garantálja, hogy tisztességesre sikerül nevelni a gyereket? Senki. De, hogy erre minden erőfeszítést megtenne az a szülő, aki más segítségre nem számíthat öreg korában az biztos.
Ami a feneketlen korrupciót illeti, annak is az általános mentalitás az alapja. Ahol a társadalom zöme tisztességre lett nevelve, ott kifejezetten veszélyes ilyesmivel próbálkozni, mert a lebukás esélye nagyobb, a büntetés súlyosabb (a közösségből való kizárás), mint nálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése