2012. április 27., péntek

Vissza a halálbüntetést!

A Cozma ügy kapcsán hívnám fel a figyelmet egy problémára: Az emberölés büntetésénél figyelembe veszik, hogy az: 1 - nem szándékosan, 2 - hirtelen felindulásból, vagy 3 - előre eltervezetten történt. De hová lehet azt besorolni, ha valaki ok nélkül, vagy csak úgy, szórakozásból öl? Persze az ilyen gyilkos utólag magyarázkodik, hogy áldozata provokálta őt: Csúnyán nézett, feltűnően táncolt, védekezni merészelt, vagy nem volt hajlandó szóba állni vele (amikor belekötött).
Hogyan lehet a verekedés, szórakozás egyesek számára?
Csak akkor az, ha jelentős előnnyel indít valaki, mondjuk, ha váratlanul teljes erővel ököllel arcul csapnak valakit, az már hátrányban lesz, akkor is, ha fel tud állni. Ha pedig annyira erős, hogy ez az előny kevés, akkor jöhet a kés. Igazából a „verekedés” kimenetele nem lehet kétséges, valószínűtlen, hogy a megtámadottnál mondjuk pisztoly legyen, de ezt azért előzőleg nem árt felmérni.
A támadónak igazából van indoka, meg akart verni, alázni valakit, hogy ezzel sikerélményt szerezzen magának. Egy öregasszony leverése persze nem nagy sikerélmény, viszont egy 210 centis óriás „legyőzése” elismerést válthat ki környezetében. Jó példa lehet, hogy vele nem lehet szarozni, van annyira erőszakos és brutális, mint ők.
A támadó tudja, hogy sérülést fog okozni, hiszen ez a célja, a gyilkosság esélye is benne van a balhéban, de erre nem gondol. A bűnözés alapja, hogy nem szabad az áldozat helyébe gondolni magunkat. Ha elkapnak, akkor persze börtönbüntetés lehet a vége, de ez a veszély a jövőre vonatkozik, most pedig most van. Majd azt mondom, hogy megbántam, önvédelemből tettem, halálfélelmem volt. Pár év a sitten meg kibírható, ha a környezetem tisztel. Majd lesz egy csicskám, eltart az állam, ahogy a családomat is. Egyedül a tényleges életfogytiglan az, ami szívás, de erre ne is gondoljunk.
Összefoglalva az a véleményem, hogy a meglévő törvények nem térnek ki az ilyen típusú erőszakos cselekményekre, illetve a büntetési tételük nem bír visszatartó erővel. Vissza a halálbüntetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése