2013. szeptember 9., hétfő

Belvárosi gettó

A világ sok fővárosában a belváros drága és felkapott lakóhely, elegáns környék, ahol jól szituált lakók laknak. Budapest belvárosa sajnos nem ilyen. Csinálhatnak akármennyi díszburkolatot, szökőkutat, és sétálóutcát, soha nem lesz kedvelt a felső középosztály számára.
Egyrészt nem lehet parkolni. A jól szituált emberek szeretnek kocsival járni, a tömegközlekedést a gyerekek, a nyugdíjasok és a szegények veszik igénybe. Persze lehet igényelni kedvezményes parkolásra jogosító kártyát, de egyrészt fizikailag is kevés a parkolóhely, másrészt egy drágább autót nem szívesen hagy az utcán a tulajdonosa. Garázsok, parkolóházak nincsenek, csak az irodák, hotelek, és a hivatalok számára.
Másrészt a belváros bérházas-körfolyosós jellegű beépítése eléggé egyedi a világban, kevés a kert, kevés a privátszféra. Az ilyen bérházakban általában a lakásoknak csak 20-30 %-a utcai, a többi egy körfolyosós udvarra néz, jellemzőjük az intimitás hiánya, a rossz elrendezés, az elavult műszaki színvonal, a napfény és a kilátás hiánya. Ezek a lakások még a panellakásoknál is értéktelenebbek.
Ráadásul ezekben a kevésbé igényes lakásokban nyilván szegényebb, gyakran igénytelenebb, sokszor lecsúszott lakók élnek, akikkel az együttélés konfliktusokkal jár. Márpedig a gazdagabb emberek igyekeznek „jó környékre” költözni, ahol hozzájuk hasonló társadalmi helyzetű emberek élnek, ahol rend van és tisztaság és csend és nyugalom és biztonság.

Persze vannak nagyon elegáns részek is, ahol a lakások többsége értékes, és le lehet mondani az autóról, vagy lehet kijjebb tárolni, de már most is jellemzően nyugdíjasok lakják a belvárost, illetve alsó közép-osztálybeli családok, és a földszinti, udvari lakásokba sokszor csak szociális bérlőket lehet elhelyezni. Az itt lakóknak pedig egyszerűen nincs pénzük rá, hogy a társasházat karbantartsák, felújítsák. Amíg ezek az elavult lakások, körfolyosók, szűk udvarok el nem tűnnek, amíg az önkormányzat egyre csökkenti a parkolóhelyek számát, ahelyett, hogy újakat hozna létre, addig a régi bérházak állapotára az elhanyagoltság lesz jellemző, ami kihat az itt lakókra is. A belváros – a sokmilliárdos (hitelből történt) csinosítások ellenére - jó úton halad a szlömösödés felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése